Procedure strafrecht

De procedure bij strafrecht verloopt als volgt: in de wet is bepaald op welke gedragingen een straf staat. Zit u bijvoorbeeld dronken achter het stuur, dan is dit een overtreding van de wet en bent u strafbaar. Vaak wordt eerst proces verbaal opgemaakt, waarna u gevraagd wordt (dagvaarding) om voor de rechtbank te verschijnen. Uw zaak wordt in de rechtbank mondeling behandeld en uiteindelijk wordt het vonnis uitgesproken.

Politierechter en Meervoudige Kamer

Het hangt van de ernst van de overtreding af of uw zaak wordt behandeld door de Politierechter (deze spreekt alleen recht) of door de Meervoudige Kamer van de rechtbank, die met drie rechters de zaak behandelt.

Strafeis en uitspraak

De rechter neemt het dossier met u door, stelt vragen en geeft u de gelegenheid te reageren. Daarna geeft de Officier van Justitie zijn oordeel  en spreekt een strafeis tegen u uit. De rechter neemt hiervan kennis en geeft u of uw advocaat de gelegenheid te reageren. Tot slot sluit de rechter het onderzoek. De Politierechter doet meteen uitspraak, de Meervoudige Kamer doet dit binnen veertien dagen.

Jeugdrecht

De procedure bij behandeling van zaken tegen jeugdige personen is vaak afwijkend. Vaak bent u niet verplicht bij de zaak aanwezig te zijn. Dit is echter wel verstandig, omdat u de gelegenheid krijgt uw verhaal te doen.

Rechter Commissaris

Soms is er niet meteen duidelijkheid over een zaak. In dat geval worden er getuigen opgeroepen, of  volgt er doorverwijzing naar de Rechter Commissaris, die nader onderzoek doet. Later komt de zaak dan weer voor op een zitting, met dezelfde rechter die de zaak eerder heeft behandeld.

Kantonrechter

Als er sprake is van een overtreding, een minder ernstige zaak dan een misdrijf, wordt de zaak behandeld door de Kantonrechter. De Kantonrechter doet net als de Politierechter alleen uitspraak. In grote lijnen is de procedure hetzelfde.

Hoger beroep

Tegen vonnissen van de Kantonrechter is doorgaans hoger beroep mogelijk bij de Rechtbank. Hoger beroep tegen vonnissen van de Politierechter of de Meervoudige Kamer worden behandeld door het Gerechtshof.

Advocaat bij strafrecht procedure nodig?

Bel 030– 231 85 34 voor meer informatie, vul het contactformulier in of maak een vrijblijvende eerste afspraak maken met één van onze advocaten in Utrecht, Houten of De Bilt.

Contact

  • Heeft u hulp nodig bij een strafrechtprocedure?
  • Wilt u in hoger beroep gaan bij de Rechtbank of het Gerechtshof?

Schakel dan een strafrecht advocaat van Burgers & Ran Advocaten in.

Bel 030– 231 85 34 voor meer informatie, vul het contactformulier in of maak een vrijblijvende eerste afspraak.