Ons pand

Het advocatenkantoor van Burgers & Ran Advocaten is gelegen aan de Wittevrouwenstraat in Utrecht. Vanaf de Biltstraat ziet u ons advocatenkantoor met de neoclassicistische architectuur en het prominente klokhuis direct voorbij de brug, over De Singel.

Ons pand is rond 1830 gebouwd. De aanleiding was het verdwijnen van de Wittevrouwenpoort enkele jaren eerder. De Wittevrouwenpoort was de laatste en – naar verluidt – mooiste middeleeuwse stadspoort van Utrecht. Afbraak was noodzakelijk, omdat er behoefte was aan meer ruimte voor het toenemende verkeer in de stad.

Neoclassicistische stijl

Toen de poort was verdwenen moest er een alternatief worden bedacht voor de ambtenaren die bij de ingangen van de stad belasting inden over handelswaar voor de Utrechtse markt. Dit werd het pand waar Burgers & Ran Advocaten nu in gevestigd is.

De neoclassicistische stijl van het gebouw is te verklaren door de periode waarin het is gebouwd. Net als de Augustinuskerk aan de Oudegracht is ons kantoorpand ontworpen door een architect van staatswege met een klassieke opleiding. Er was in die tijd een grote belangstelling voor antieke architectuur en daarom koos men voor de vormen van de Grieken en de Romeinen.

Odulphusklok

Het klokhuis bovenop het pand is de behuizing van de Odulphusklok. Deze klok stamt uit het jaar 1513 en is daarmee de oudste bronzen klok van Utrecht. De Odulphusklok hing eerst in de Salvatorkerk aan het Domplein. Na de sloop van de kerk in 1580 verhuisde de klok naar de Wittevrouwenpoort. Toen deze poort later werd afgebroken moest de klok opnieuw verhuizen.

De klok luidt nu om het uur vanaf het gebouw dat in de volksmond ‘het oude politiebureau’ wordt genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog tot eind jaren tachtig werd het gebouw namelijk gebruikt als onderkomen van de gemeentepolitie.

Kort na de sluiting van het politiebureau heeft de gemeente Utrecht besloten het kantoor te verhuren aan Burgers & Ran Advocaten. Enige jaren daarna is de buitenzijde grondig gerenoveerd en staat het pand weer in volle glorie op één van de meest karakteristieke plekken van de oude stad.

Meer informatie over Burgers & Ran?

Voor meer informatie over ons advocatenkantoor in Utrecht neemt u contact op via 030 – 231 85 34 of maakt u gebruik van het contactformulier.

Contact

Maak een afspraak via 030– 231 85 34, of gebruik het contactformulier.